Vier middelbare scholen in Helmond die onafhankelijk van elkaar staan voor goed onderwijs, goede begeleiding en een fijne schooltijd op ieder niveau; maar die elkaar vinden en versterken wanneer het kan. OMO Scholengroep Helmond: samen sterker.
OMO Scholengroep Helmond bestaat uit het Dr. Knippenbergcollege, het Carolus Borromeus College, het Vakcollege Helmond en het Praktijkcollege Helmond. Ons gezamenlijke Schoolplan 2022-2026 kent als titel Het beste voor jezelf én elkaar. Bekijk hier de factsheet (schoolplan op 1 pagina) en hier de kijkplaat die erbij hoort.
Onze schoolgids vindt u hier.
De scholen vallen onder het bestuur van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs. De rector, Emmeken van der Heijden, is verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen de scholengroep. Zij rapporteert rechtstreeks aan de voorzitter van de raad van bestuur. De voorzitter van de raad van bestuur van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs is Jos Kusters. U kunt de raad van bestuur op de volgende manieren bereiken:
Spoorlaan 171
Postbus 574, 5000 AN Tilburg
013-5955500
omo@omo.nl
MR
De medezeggenschapsraad (MR) is de formele gesprekspartner van de rector en elke deelschool heeft een afvaardiging. De MR houdt zich uitsluitend bezig met deelschooloverstijgende zaken. Meer informatie over de rol van de MR, de medezeggenschapsorganen van de deelscholen en de manier waarop u lid kunt worden, vind u op de websites van de deelscholen.
Het Leerlingenstatuut
Het leerlingenstatuut regelt de rechten en plichten van de leerlingen binnen de verschillende deelscholen. Het leerlingenstatuut is voor alle deelscholen hetzelfde en kunt inzien via deze link.
Raad van Advies
OMO Scholengroep Helmond heeft een raad van advies. Hierin zitten personen die bij onze scholengroep betrokken zijn. De raad denkt mee over de ontwikkelingen binnen de school en is een klankbord voor de rector.
Vereniging OMO
Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, opgericht in 1916, is een vereniging van scholen voor voortgezet onderwijs in voornamelijk Noord Brabant. De scholen, van gymnasium tot en met praktijkonderwijs, ontwikkelen de talenten van iedere leerling door “goed onderwijs” te bieden geïnspireerd vanuit de katholieke traditie. Zo verwerven de leerlingen passende startposities voor vervolgonderwijs en voor toetreding tot de maatschappij. De scholen van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs kennen een grote verscheidenheid die de bron vormt voor kennisdeling en daarmee voor het versterken van de professionaliteit van onze docenten. Door het benutten van schaalvoordelen zijn de scholen bovendien samen sterker en kunnen ze toch kleinschalig blijven. En daar profiteren onze leerlingen van.
Koers 2030
Het strategisch beleidsdocument “Koers 2030: Samen groeien” geeft richting aan de ambities en het handelen van de vereniging.
Wij beloven aan onze leerlingen en onze professionals dat je bij ONS Middelbaar Onderwijs kan groeien in een omgeving waarin je nooit alleen staat. Je mag zijn wie je bent. Anderen kunnen op jou rekenen, net zoals jij op hen kunt rekenen.
Wij staan voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen op het gebied van onderwijs, digitale technologie, werkgeverschap, leiderschap en bedrijfsvoering. In Koers 2030 benadrukken wij het belang om samen met leerlingen, professionals en externe partners deze uitdagingen aan te gaan.
In Koers 2030 staan richtinggevende opbrengsten voor onze vereniging. Om op koers te blijven, formuleren wij iedere twee jaar verenigingsbrede opbrengsten. De scholen vertalen deze opbrengsten naar hun eigen praktijk. Door de diversiteit en de samenkracht van onze scholen en door samen te werken met jullie, kunnen wij met elkaar een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de (regionale) samenleving.
Laten we samen trots zijn op wat wij (gaan) bereiken.
Bekijk hier de lanceringsfilm met leerlingen of lees Samen Groeien | Koers 2030 (omo.nl).
Ledenraad
De vereniging heeft een ledenraad. Daarin zitten ouders van leerlingen en twee afgevaardigden leden van elke raad van advies van alle OMO-scholen. De ledenraad beslist onder andere over de benoeming en het ontslag van de leden van de raad van toezicht. Bovendien stelt de ledenraad de jaarrekening en het jaarverslag vast. In de maand juni van elk jaar is de vergadering van de ledenraad. Wilt u ook lid worden? Op www.omo.nl kunt u zien hoe u dat doet.